Så revolutionerar nya Apple Vision Pro framtidens apputveckling

Så revolutionerar nya Apple Vision Pro framtidens apputveckling

Apple har återigen förändrat tekniklandskapet med lanseringen av mixed reality-headsetet Apple Vision Pro. Det är inte det första headsetet på marknaden som använder förstärkt och virtuell verklighet (VR/AR), men vad som skiljer Apple Vision Pro från tidigare headset som Oculus Rift och Quest, är hur Apple har lyckats kombinera det digitala livet med det verkliga på ett interaktivt sätt som kommer att förändra hur vi använder teknik. Oavsett om det handlar om spel och nöje, eller utbildning och produktivitet. Inte minst kommer Apple Vision Pro att vända upp och ned på hur vi kan skapa innovativa nya appar. Vi ska titta närmare på headsetets nya möjligheter och hur det påverkar apputveckling.

Vad skiljer Apple Vision Pro från andra VR/AR-headset?

Vid första anblick liknar Apple Vision Pro ett par hippa skidglasögon. Men som alltid är det insidan som räknas. Innanför glasögonen döljer sig helt ny teknik och funktioner som ger användaren oanade möjligheter. Inuti headsetet finns det TrueDepth-kameror för rumslig spårning, MicroOLED bildskärmar med 23 miljoner pixlar (3,386ppi), iris- och lidar-scanners, rörelsesensorer och annan avancerad teknik. Det låter dig som användare kontrollera headsetet med blicken, rösten och händerna. Kamerorna låter dig se allt som händer omkring dig och det är möjligt att både lägga in digital grafik i det du ser (AR), alternativt låta det digitala ta över helt (VR). Det gör Apple Vision Pro till ett mixed reality (MR)-verktyg. Medan VR är ett spännande verktyg för exempelvis spel, blandar AR digitala objekt med verkligheten. Till exempel att du kan se digital konst på en verklig vägg. Eller direktöversätta fysiska texter, som menyer och skyltar när du reser utomlands. Det är här de stora möjligheterna finns.

Apple kallar själva det här för början på ”spatial computing”, vilket innebär att du som användare kan använda dina appar i rummet omkring dig. Inte enbart i din dator eller smartphone. Målet är att headsetet ska fungera som en komplett enhet tillsammans med Apples ekosystem av enheter. Till exempel att du kan sitta och jobba i din laptop och sen öppna samma Excel-dokument i Vision Pro för att bli klar med det sista på bussen hem. Föredrar du att lämna jobbet på jobbet, kan du istället sitta i bussätet och titta på film i vad som närmast liknar en IMAX-upplevelse. Det som skiljer Apple Vision Pro från tidigare headset är just den här förmågan att sömlöst blanda digitalt innehåll med den verkliga världen. Oavsett om det handlar om spel, utbildning eller professionella applikationer kan du som användare arbeta i en nivå av fördjupning som tidigare var otänkbar. Du använder apparna i en hypersensorisk miljö med haptisk återkoppling, taktila förnimmelser och en enorm kapacitet för ljud och bild. Det gör att gränsen mellan det digitala och verkligheten suddas ut, vilket öppnar helt nya dörrar för apputveckling.

Vad går egentligen att göra med Apple Vision Pro?

Att helt och hållet kunna omges av det senaste avsnittet av din favorit tv-serie, kunna använda Slack med bara blicken, eller piffa upp den tråkiga kontorsväggen med några virtuella van Gogh-målningar låter ju häftigt. Men utöver den initiala ”kolla vad som går att göra”-effekten, vilka är de praktiska användningsområdena för Vision Pro?

Utöver de drygt en miljon befintliga appar som redan är kompatibla med Vision Pro så har Apple i samband med lanseringen även släppt 600 nya appar som är byggda speciellt för headsetet. Bland dem hittar vi sportappar från bland annat NBA och Red Bull som streamar livesändningar där du som användare sitter på första parkett, har tillgång till 3Dkartor, direktstatistik och mycket mer. Med HBO Max-appen kan du titta på Game of Thrones i en uppslukande upplevelse där du sitter i tronrummet i The Red Keep. Det finns även många produktivitetsappar. MindNode-appen lyfter användarnas brainstorming med virtuella tankebubblor som flyter runt i rummet. OmniFocus och OmniPlan visualiserar stora och kompletta projektplaner i stora flytande fönster. JigSpace kombinerar 3D-innehåll, ljud, video och text i interaktiva rumsliga presentationer. Navi kan översätta konversationer i realtid, inklusive livetextningar som visar vad människorna runt omkring användaren säger. Du kan även besöka Natural History Museum i London och bli guidad bland de unika samlingarna av ingen mindre än Sir David Attenborough.

Det finns alltså enorma möjligheter med Apple Vision Pro. Möjligheten är många att kliva in i filmer, sportevenemang och spel, eller att använda blandningen av det digitala och verkligheten för att utveckla utbildning, arbete och kommunikation. Det här ger apputvecklandet många oanade potentialer som vi aldrig har tänkt på tidigare, till exempel:

  • Möjligheten att dela virtuella upplevelser på sociala medier. Som att kunna ta med kompisarna virtuellt på din tripp till Indien. Eller ta med följarna på en 3D-tur när du är ute och åker slalom.
  • Fördjupa effekten av utbildning och inlärning. Till exempel via virtuella studiebesök. Grekisk historia blir garanterat mer intressant om studenterna får gå omkring i ett virtuellt Parthenon. Läkarstudenter kan öva kirurgiska ingrepp virtuellt helt utan risker. Det går att lära sig spanska genom att ta en virtuell interaktiv promenad genom Madrid.  
  • Utveckla distansarbete. Till exempel genom virtuella möten där det går att dela presentationer i rummet, dela filer i ett ögonblick och diskutera ansikte mot ansikte även om deltagarna är utspridda geografiskt. Eller kunna ha arkitekten ”på plats” i själva byggnaden för att diskutera detaljer och specifikationer under ett byggprojekt.  
  • Interaktiv träning. Som att kunna ha en personlig tränare vid din sida även om du tränar hemma. Eller omvandla den vanliga tråkiga löprundan till en häpnadsväckande joggingtur längs Mount Fuji. Om du saknar kompisarna som bor i andra delar av landet kan ni spela virtuell golf eller poker ihop.

Det här är bara toppen på idéisberget. Apple Vision Pro har rivit gränserna mellan den fysiska och digitala världen och transformerat hur vi utformar spel, underhållning, utbildning och arbete. Nu går det att utveckla appar på ett sätt som aldrig har varit möjligt tidigare.

Vad krävs för att börja utveckla appar för Apple Vision Pro?

Vision Pro har ett helt nytt operativsystem, VisionOS, men i grund och botten handlar det fortfarande om en iOS-dator. Det här ger Vision Pro samma grundmöjligheter som andra Apple-enheter. Apple är naturligtvis intresserade av att snabbt bygga ut utbudet av appar för Vision Pro. Därför underlättar de för apputvecklare så mycket som möjligt. Du kan börja mjukvaruutvecklingsprocessen i Apples integrerade utvecklingsmiljö Xcode. Det går också att använda befintliga ramverk som SwiftUI, UIKit, RealityKit och ARKit för att ta en app till visionOS. Apple erbjuder till och med apputvecklare att låna ett developer kit för att bygga, testa och förbereda appar för Vision Pro.

Vi ser även hur stora spelmotorer som Unity snabbt har utvecklat stöd för VisionOS, vilket låter spelutvecklare använda samma bekanta utvecklarverktyg och flöden för att kunna skapa uppslukande rumsliga upplevelser för Apple Vision Pro. Och det här är bara början. Apple vill styra utvecklingen i en ny riktning utan att ändra den bakomliggande tekniken allt för mycket. Det ger dig som har innovativa appidéer helt nya möjligheter att skapa uppslukande upplevelser. Missa inte den chansen!

Nyfiken på hur du kan skapa appar för framtiden och för Vision Pro? Vi på Third Act är experter på bland annat apputveckling, design och användarupplevelse, men framför allt kan vi användarens kundresa och hur den är viktig för affärsmålen. Behöver du hjälp med din app? Kontakta oss så berättar vi mer.