Flutter – vägen till framtidens apputveckling

Flutter – vägen till framtidens apputveckling

När det gäller apputveckling är det många som är förtjusta över Flutter, och det finns goda skäl till det. Sedan version 1.0 släpptes i december 2018, har plattformsteknologin fått många anhängare bland apputvecklare världen över. Men vad är egentligen Flutter och vad är det som gör det så speciellt?

Vad är Flutter?


Låt oss börja med det mest grundläggande. Flutter är en programmeringsplattform för apputveckling specifikt framtagen till mobilappar. Det går dock också att använda den till apputveckling för webben. Bakom plattformen står Google, och programmeringsspråket är Googles egna – Dart – som påminner om JavaScript. En av de största fördelarna är att man kan utveckla appar för både Googles mobila operativsystem Android, och för Apples motsvarighet, iOS.

Utveckla en cross-platform app för Android och iOS med Flutter


Med hjälp av Flutter går att det att förkorta utvecklingstiden betydligt, utan att ge avkall på kvalitet, användarvänlighet eller kompabilitet. Hur är då detta möjligt?

Som vi redan har nämnt går det att utveckla för Android, iOS, MacOS, Linux, Windows och web med hjälp av Flutter. Det kallas för cross-platform, och bidrar till stora fördelar för både apputvecklare och beställare av projekt. Enkelt uttryckt behöver man inte utveckla flera olika versioner, utan det räcker med att bygga en app.

En annan viktig sak att känna till är att Flutter använder sig av öppen källkod, vilket är en fördel när det gäller att korta utvecklingstiden. Till exempel kan man använda sig av färdiga widgets som effektiviserar utvecklingsprocessen, då man inte behöver programmera allt från grunden.

Apputveckling med färdiga funktioner – Widgets genom Flutter


Tillgången till välbyggda och lättillgängliga widgets är ofta ovärderlig. Något så enkelt som att bädda in en karta har ofta krävt att apputvecklaren programmerar detta. I Flutter finns widgets för de flesta vanliga funktionerna. De innefattar inte bara enklare komponenter som till exempel knappar, utan även de med mer komplex funktionalitet. Man skulle kunna beskriva det som legobitar som passar ihop med varandra.

Även när det gäller prestanda är det en plattform som levererar. Det går både snabbt och smidigt. En orsak till det är Skia, som är Flutters grafikmotor. Genom att rita upp varje skärmpixel går det att animera så mycket som 60 rutor per sekund, något som fungerar även på långsammare enheter.

Snabbare utvecklingsprocess med Hot Reload – se ändringarna direkt


Flutter möjliggör även en snabbare utvecklingsprocess genom funktioner som Hot Reload. Hot Reload möjliggör bland annat förhandsgranskning av ändringar i koden utan att behöva starta om appen. Detta är något som bland annat underlättar felsökningsprocessen. Apputvecklare kan på så vis snabbt testa olika lösningar för att felsöka både buggar och prestandaproblem, eftersom man slipper vänta på långa omstartstider.

Hot Reload är även värdefullt när det gäller finjustering av användargränssnittet och användarupplevelsen. Tack vare den snabba omstartstiden kan apputvecklaren testa UI-design, animationer och interaktionsmönster på ett smidigare sätt. På så vis går det att utveckla en mer användarvänlig app.

Hur står sig Flutter mot React Native?

När det gäller att välja en teknologi för apputveckling står många utvecklare inför valet mellan Flutter och React Native. Vad de båda utvecklingsplattformarna har gemensamt är att de erbjuder cross-platform funktionalitet för både Android och iOS. Hur står sig då Flutter i jämförelse till sin konkurrent?


• Hög prestanda med Flutter. Till skillnad från React Native kan Flutter tillhandahålla en hög prestanda tack vare, som tidigare nämnts, den egna renderingsmotorn Skia. Appar programmerade med Flutter kan på så sätt köras smidigt i olika enheter. Detta är särskilt bra för appar med höga grafikkrav, eftersom animationer och övergångar blir smidigare och mindre beroende av enhetens prestanda. React Native å andra sidan är mer beroende av enhetens native-komponenter, vilket kan leda till ojämn prestanda på olika plattformar.

• Enhetlig design över plattformar. En annan stor skillnad är programmeringsspråket, där React Native använder sig av JavaScript. Vid första anblick kan det framstå som fördelaktigt om dina utvecklare är vana vid detta programmeringsspråk, men det finns vinster att göra både i form av tid och resurser med Flutter. Med Flutter kan apputvecklare istället skapa en enhetlig användarupplevelse på flera plattformar, tack vare Flutters stora utbud av widgets. Något som framför allt gör det möjligt att skapa native-liknande gränssnitt för både iOS och Android. Totalt sett sparar det både tid och resurser eftersom samma kodbas kan återanvändas. Detta minskar behovet av att ha separata team som jobbar mot olika plattformar.

• Snabbare utvecklingsprocess med Hot Reload. Även Hot Reload har som tidigare nämnts en betydande fördel med Flutter, då det gör det möjligt för apputvecklare att se ändringar i realtid. Detta utan att starta om appen, vilket effektiviserar utvecklingsprocessen. Även om React Native erbjuder liknande funktioner anses Flutters implementering vara mer effektiv.  


De största fördelarna med Flutter


En stor fördel med Flutter är alltså möjligheten att som apputvecklare kunna jobba effektivare och spara tid. Som vi har gått igenom i den här artikeln kan apputveckling med Flutter leda till flera stora fördelar:

• Cross-platform. En enda app för Android, iOS, MacOS, Linux, Windows och web.
• Hot reload. Möjlighet att ta del av ändringar i realtid.
• Widgets. Färdiga komponenter för många och även komplexa funktioner.
• Öppen källkod. Flera utvecklare kan samtidigt bidra till nya idéer och lösningar.
• Välintegrerat med Firebase. Flutter är tätt sammanknuten med denna utvecklingsplattform för mobil- och webappar. Firebase stödjer inte bara iOS och Android appar utan även Web, macOS och Windows.
• Animationer. Möjlighet att skapa snygga och avancerade animationer oberoende av enhetens prestanda.

De många fördelarna gör att vi på Third Act kan rekommendera Flutter. Vi bygger framtidens appar och vill göra det med hjälp av framtidens teknologi. Där har Flutter en självklar plats.

Vill ni veta mer, så kontakta oss!