UX och UI inom apputveckling – vad är skillnaden?

UX och UI inom apputveckling – vad är skillnaden?

UX och UI är vanligt förekommande begrepp inom apputveckling. Men vad betyder de; vad skiljer termerna åt; och vilken betydelse har de för att en app ska bli framgångsrik? Vi ska gå igenom hur UI och UX påverkar användarupplevelsen, samt vad som är viktigt att tänka på vid apputveckling för att få nöjda kunder och goda resultat.

Det här är skillnaden mellan UX och UI

UX och UI är viktiga delar sett till användarupplevelsen av en app. UI står för User Interface, det vill säga användargränssnittet för att interagera med appen. UX står i sin tur för User Experience, eller användarupplevelsen. Det vill säga hur användaren känner, tycker och tänker i sin interaktion med appen. Om vi bryter ned begreppen i sina beståndsdelar så handlar de om följande:

UI:

· Handlar om de olika delarna i designen som användaren interagerar med när den använder en app eller någon annan digital produkt/tjänst. Till exempel knappar, menyer, verktyg, ikoner, eller sökfält.

· Involverar designelement som layout, färgscheman, typsnitt, animationer, ljud etc.

· Guidar användaren med allt från att enkelt kunna kommunicera med appen, till att utföra uppgifter. Bra UI kännetecknas av att användargränssnittet är intuitivt, enhetligt, begripligt och användarvänligt.

UX:

· Fokuserar på relationen mellan produkten och användaren. Vilken helhetsupplevelse användaren får från interaktionen med alla UI-element och funktioner. Till exempel resan från hur enkelt det är att fylla i en sökterm, till att få resultaten tydligt presenterade och enkelt kunna välja bland dem, bli vägledd till nästa steg så smidigt som möjligt etc.

· Handlar om upplevelsen bortom de enstaka elementen i UI. UX bygger på att förstå och tillfredsställa användarens känslor, behov, förväntningar och minnen från tidigare interaktioner med appen.

· Strävar efter att ge användaren en så bra upplevelse som möjligt av produkten/tjänsten. Bra UX ska ge användaren en känsla av tillfredställelse och en önskan att vilja använda appen igen.

Hur UX och UI samverkar inom apputveckling

Även om användargränssnittet UI brukar ses som en underkategori av användarupplevelsen UX, så hänger de tätt ihop. Framför allt så strävar de båda efter att skapa en användarfokuserad design som förstår och tillfredsställer användaren. Det gäller oavsett om det handlar om att använda en enstaka meny eller knapp, eller känslan användaren får efter att ha använt appen. Bra UI kombinerar användbarhet och interaktiv design, som leder till en god känslomässig koppling mellan användaren och produkten.

Kort sagt, en framgångsrik affärsidé måste kunna leda till en bra kundupplevelse. Bygger affärsidén på en app (vilket de flesta gör i dag) kräver kundupplevelsen en bra användarupplevelse (UX). Du kan inte ge en bra UX utan att ha bra UI.

Därför är UX och UI så viktiga vid apputveckling

Vad spelar användarupplevelsen för roll om du har en riktigt bra affärsidé? Nog kan väl användarna bortse från en bökig meny när de väl får se våra erbjudanden och priser? Tyvärr är det inte så enkelt. I dag sker nästan hela kundresan – från början, till slut – digitalt. Den upplevelse användaren får under den resan är helt avgörande. Du har i snitt 8 sekunder på dig att ge en bra användarupplevelse när någon använder din produkt. Möts användaren av en otillfredsställande layout, långsam interaktion eller frustrerande navigering under den tiden ger den upp och söker sig vidare.

Hur framgångsrik en digital plattform eller app blir, hänger ihop med hur tilltalande och effektiv användarupplevelsen är. Genom att erbjuda en bra UX med snabb och användarvänlig interaktion, enkel navigering och en tilltalande helhetskänsla som lockar, kan du också tillfredsställa och behålla dina besökare. Men bra UX har fler konkurrensfördelar än så.

· Bra UX leder till högre engagemang och fler affärer. En tillfredställande användarupplevelse bidrar till att användarna stannar kvar och engagerar sig med din produkt. Företag som Amazon och Google har räknat på vad en dålig användarupplevelse kan få för konsekvenser. Amazon kom fram till att de kunde förlora 1,6 miljarder dollar i försäljning varje år om deras sidor laddade en sekund långsammare. Google fann att om deras sökresultat saktades ned med fyra tiondelar av en sekund kunde de förlora 8 miljoner sökningar (och därmed massor med annonser) per dag. Att investera i en genomtänkt UX-design när ni ska utveckla en app betalar sig därför. Framför allt när dina användare interagerar mer med din produkt, knyter an till ditt varumärke och blir återkommande kunder.

· Bra UX leder till högre produktivitet. Det är inte bara kunder som påverkas av användarupplevelsen. Om medarbetarna i en organisation är beroende av en app i sitt arbete, så har ett smidigt gränssnitt och en tillfredsställande helhetsupplevelse en positiv inverkan på deras arbetsflöde. Det går lätt att arbeta med något som är enkelt att använda.

· UX och UI håller kostnaderna nere vid apputveckling. UX- och UI-processen testar användbarheten i produkten. Det gör det lättare att tidigt upptäcka och åtgärda

potentiella problem innan användarna stöter på dem i den lanserade produkten. Det här leder till att tid och pengar sparas, samtidigt som det höjer kundnöjdheten.

Tänk på det här när du ska välja en apputvecklare

Att investera i UI och UX vid apputveckling är alltså avgörande för att produkten ska bli framgångsrik. Men det är också viktigt att samarbeta med en apputvecklare som verkligen förstår vad som ligger bakom en lyckad UX-design. Här är några kännetecken som visar på en djup förståelse för bra UI och UX:

· En god förståelse för användaren och en strävan efter att göra deras upplevelse både funktionell och njutbar. Det finns ingen universallösning för appar. Bra UX- och UI-design är det som är bra för dina användare och din produkt.

· Någon som gör sin research för att förstå målgruppen. Genom att mäta och analysera kundbeteenden sätter sig apputvecklaren in i vad er primära användare föredrar, vilka behov den har och hur den beter sig när den använder en app. Den analysen fungerar sen som en vägledning till en lyckad design.

· En bra apputvecklare testar produkten för att se hur den beter sig när den används. Finns det några problem med användarupplevelsen åtgärdas de innan lansering.

· För en professionell apputvecklare är jobbet inte klart när produkten är ute på marknaden. Användarfeedback och backend-analys används till att löpande kunna uppdatera och förbättra UI- och UX-designen, så att den alltid är up-to-date.

Vi på Third Act är experter på bland annat apputveckling, UX-research och design, men framför allt är vi bra på att förstå användarens kundresa. För oss hänger affärsmålen ihop med att på riktigt förstå användarna för att på så sätt kunna inse hur vi bäst skapar värde. Både sett till ett tekniskt och användarvänligt perspektiv. Vi bygger framtidens appar med en passion för den senaste tekniken och en kreativ design som ger bästa möjliga användarupplevelse.

Behöver ni hjälp med apputveckling? Kontakta oss så berättar vi mer.